Arbetarrörelsens arkiv

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek samlar in, bevarar och tillgängliggör arbetarrörelsens historia och organisationer på central nationell nivå. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek grundades 1902 och drivs av en fristående stiftelse ( LO, svenska staten och socialdemokraterna är huvudmän. Hos Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek finns mängder av dokument rörande de flesta historiska och nutida partier och organisationer i arbetarrörelsen. Institutionen är den äldsta i sitt slag i världen. Arkivet förenar arkiv, bibliotek och sist men inte minst forskningsbefrämjande verksamhet. Det finns en tidskrift, ett forskningsråd, seminarieverksamhet och publikationer. Arbetarrörelsens arkiv dokumenterar i princip hela den svenska arbetarrörelsens historia genom sina drygt 5 000 arkiv från politiska, fackliga och andra organisationer och en mängd personarkiv från personer verksamma inom arbetarrörelsen. Omfångsrika samlingar av fotografier och diabilder, affischer, filmer, ljudupptagningar, fanor, märken och föremål förmedlar kompletterande historisk information. Biblioteket är ett centralt vetenskapligt specialbibliotek. Litteraturbeståndet speglar den fackliga och politiska arbetarrörelsens historia, teori och organisationer. Arbetarrörelsens arkiv har också en annan uppgift, nämligen att främja forskning om arbetarrörelsens historia, till exempel genom konferenser, seminarier, publikationer och deltagande i olika externa arbetsgrupper samt kontakter med vid universitet och högskolor.

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek hotas av nedskärningar och det finns en namninsamling för att bevara arkivet och biblioteket. Den är skapad av Hannes Rolf och Joel Gordon Hultsjö. En namninsamling har publicerats men man kan alltjämt skriva under. Sök på Face Book.

För oss i Stig Sjödin Sällskapet är såväl bibliotek som arkiv av största vikt! Vi stöder bevarandet av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek!

Stig Sjödin Sällskapet
Åsa Morberg
Ordförande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s