Det litterära kulturarvet

DELS driver ett projekt som ska stärka läsintresset i Sverige och ta vara på det litterära kulturarvet. Den franska modellen av litterär kanon, som kallas ”Det ideala biblioteket” har varit förebild. De litterära sällskapen har fått skicka in förslag på texter som skall ingå i det litterära kulturarvet. Arbetet pågår inom DELS och vi ser alla fram emot att få ta del av slutresultatet.

Vilka bidrag har Stig Sjödin Sällskapet lämnat in.

Titeln på verk 1: Sotfragment
Motivering: Åren på järnbruket har satt outplånliga spår hos författaren. Det var först när han som diktare gick i clinch med dessa minnen, i diktsamlingen ”Sotfragment” från 1949, som han fick sitt stora genombrott. ”Sotfragment” gav en banbrytande skildring av arbetet i svenska fabriker och är det verk som har överskuggat mycket av Stig Sjödins lyrik genom åren.

Titeln på Verk 2: Livets starka smak
Motivering: I diktsamlingen Livets starka smak är tonen ledigare. Sjödin återvänder till bruket som han arbetat på. Han beskriver nu arbetsskador, monotonin, alienationen i fabrikerna och hur arbetarna hade mindre kontroll än någonsin över sitt arbete. Samtidigt kombinerar han detta med några av de vackraste kärleksdikterna som vi har på det svenska språket och lyriska skildringar av den svenska naturen. Ställer man de tidigare diktsamlingarna bredvid dessa så kan man knappt tro att det är samma författare som har skrivit dem.

Stig Sjödin Sällskapet
Åsa Morberg
Ordförande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s